Човек на име Уве е някой, който не може да не заобичаш – Фредрик Бакман

WP_20140718_003

Човек да име Уве е най-смешното нещо, което сме виждали.
Образът на героя е толкова силен и завладяващ, че няма как да бъде забравен, след като веднъж е провокирал раздразнение, смях, симпатия и дори привързаност. Вечно дърдорещият и мрънкащ старчок е същевременно и шведския мълчаливец с дълбоко пъхнати в джобовете ръце, който уверено крачи из квартала и комуникира само с кимване. Е, понякога и със сумтене. Уве е човекът, който е пресметнал през колко години е най-икономично човек да си купува кола и колко километри на година трябва да изминава с нея, за да не е на загуба. Същият Уве обаче е и човекът, който всеки ден купува цветя – от розовите. Защото Соня обича точно тях.
Уве е доказателството за това, че хората почти никога не са това, което изглеждат на пръв поглед. Нещо повече – хората, които се сблъскат с него може да го сметнат за досадник и след първия път. После да му се посмеят. А след това да го заобичат.
Уве е човекът с коравите ръце, който може сам да построи къща, дори в началото да няма идея как се прави. Знае и какъв контакт се използва за бетонна стена. Същият Уве може да приюти бездомна котка и да я нахрани с риба тон, както и да поправи велосипеда на некадърно момченце, само защото се опитва да спечели любимото момиче.

Човекът на име Уве е един от най-впечатляващите хора на 59, с които някой би могъл да се сблъска.
Човекът на име Уве е от хората, които проверяват всяко нещо с як ритник.
Човекът на име Уве обаче има сърце, което е прекалено голямо.
Той е толкова необикновен, че съседското тригодишно хлапе може да го нарисува единствено с взрив от различни ярки цветове.
Защото е най-смешното нещо в света, което е виждала.

Ove-figur

Цитати:
„Беше шест без пет сутринта, когато Уве и котката се засякога за пръв път. Котката на мига изпита болезнена неприязън към Уве. Той отвърна подобаващо на чувствата й.”

„Накъде беше тръгнал този свят, след като хората нито умееха да пишат, нито да сварят едно кафе?”

„Изрита силно металния прът. Не че се клатеше или беше килнат, но не е зле човек да проверява. Уве беше от хората, които проверяват всяко нещо с як ритник.”

„Освен това Уве беше забелязал, че кара ауди. Че как иначе? Разните типове със собствен бизнес и другите идиоти до един караха ауди.”

saab_96_in1_60

„Хората вече не използват полезните неща. Хората просто държат боклуци. Имат по двайсет чифта обувки, но нямат представа какво е обувалка; къщите им са пълни с микровълнови печки и телевизори с плосък екран, но за нищо на света не могат да ви кажат какъв контакт се използва за бетонна стена.”

„Уве изпита инстинктивен скептицизъм към всички, които са по-високи от метър и осемдесет и пет; кръвта не може да стига до мозъка.”

„Уве дори се чуди дали трябва да се позволява на онези, които не могат да паркират сами, да гласуват.”

„Пасмина от трийсет и една годишни фукльовци, които работят с компютри и отказват да пият нормално кафе. Цяло едно общество, в което никой не знае как да даде заден с ремарке.”

717anGc8w-L

„Не разбира хората, които горят от нетърпение да се пенсионират. Как е възможно човек цял живот да копнее за деня, в който ще се окаже излишен?”

„ – Човек има чувството, че ако се пъхне между палтата, ще се озове в Нарния – беше се пошегувала веднъж приятелка на съпругата му. Уве нямаше никаква представа за какво говори, но се сългаси, че палтата са прекалено много.”

„Продавачката, десетнайсетгодишна девойка в мозъчна смърт, която се скъсваше да пише есемеси, не се съгласи.”

„Жената на Уве често се кара с него, защото той се разправя за всичко.
Само, че Уве изобщо не се разправя, мътните ги взели. Той просто мисли, че което е право, си е право. Нима това е неразумен подход към живота?”

„В днешно време човек трябваше да умее да дрънка за какво ли не с всеки нещастник на една ръка разстояние само защото така било „любезно”. Уве не знаеше как става.”

20130724-200035

„Той бе от хората, които бяха наясно с всичко, което е черно на бяло.
А тя беше неговият цвят. Тя беше всичкият цвят, от който той имаше нужда.”

„Момчето наблюдава Уве, сякаш Уве е адски тъп. В отговор Уве наблюдава съществото пред себе си, сякаш единственото, което прави, е да разхищава кислорода.”

„Като че ли целият квартал се е превърнал в тъп полегнал полицай в еволюционно развитие.”

„Какви странни неща ти липсват, когато изгубиш някого. Дребни неща. Усмивки. Начинът, по който тя се обръща насън. Дори пребоядисването на стаята заради нея.”

5163SWhP+GL

„Дошло му е до гуша. Единственото, което иска, е да умре. Не могат ли тези откачалки да уважат желанието му?”

„От всичко, което най-много му липсва от нея, онова, което копнее да направи отново, е да държи ръката й в своята. Тя свиваше показалеца си в дланта му, криеше го там. Когато го правеше, той чувстваше, че на този свят няма нищо невъзможно. От всичко това му липсва най-много.”

„Рутината му харесваше, беше му приятно да знае какво да очаква.”

„Хората са такива, каквито са, заради онова, което вършат, не заради онова, което приказват.”

81fDeN9iVhL

„Нямаше да чуе смеха й, който до края на живота му щеше да го кара да се чувства така, сякаш някой тича бос вътре в гърдите му.”

„Тя често казваше, че „всички пътища водят към предопределеното ти място”. За нея това беше нещо. За Уве обаче това бе някой.”

„Бе убеден, че човек не бива да прекарва живота си така, сякаш всичко е заменяемо. Сякаш предаността е едно нищо.”

„Той така и не можа да разбере защо тя избра него. Тя обичаше абстрактни неща като музика, книги и странни думи. Уве пък предпочиташе онова, което може да докосне. Харесваше отвертки или маслени филтри. Крачеше през живота, пъхнал дълбоко ръце в джобовете. Тя танцуваше.”

„Трябва ти само един лъч светлина, за да прогониш сенките.”

„Достатъчно му е да знае, че държавата иска да й се плаща за всичко, което правиш, докато си жив. Освен това иска да й се плаща за паркинг, когато отиваш в болницата, за да умреш, а според Уве това е наистина прекалено.”

„ – Кло-вун – писва отново малката и започва да скача върху пейката по начин, който най-сетне убеждава Уве, че детето е надрусано.”

„Мълчаливо, сякаш води преговори сам със себе си, той се съгласява, че няма начин да остави децата да загинат единствено, защото некадърният им баща не е в състояние да отвори един прозорец, без да падне от стълбата.”

„Тя се усмихна, обясни, че обичала книгите повече от всичко и започна да му разказва за какво ставало въпрос в томчетата в скута й. Уве осъзна, че иска да я слуша как обяснява за нещата, които обича, до края на живота си.”

5144s6nwBgL

„На по-следващия човекът на касата се намеси и му обясни, че не може да спи като бездомник по пейките. Уве разбра, но обясни, че ставало въпрос за жена. Когато чу това, касиерът му кимна и го пускаше да спи в багажното отделение. Дори касиерите по гарите знаеха какво е да си влюбен.”

„Тя никога не попита как е живял, преди да я срещне. Ако обаче някой го попиташе, той щеше да отвърне, че не е живял.”

„Жената в цветарския магазин го попита какво иска. Той отвърна сопнато, че въпросът е тъп. Тя продава растения, той идва да купи растения, а не обратното.”

„Вярно, че Уве вече не иска живота си. Само че той не е от хората, които съсипват чужд живот, като срещат погледа на другия секунди преди да се размажат по предното му стъкло.”

„Автомобилът е с новите фарове във формата на вълни, забелязва Уве, вероятно измислени така, че никой нощем да не пропусне факта, че това е возило на съвършено лайно.”

„Ърнест беше най-едрата котка в света. Когато Соня беше малка, тя си мислеше, че животното е пони.”

„За момчето знаеше единствено, че идва от юг, а Соня беше споменала, че не обича котки. Ето две неща, които го превръщаха в човек, на когото не можеше да се разчита.”

„Попринцип не обичаше котки. Открай време му се струваше, че не може да им се вярва. Особено в случая на Ърнест, когато бяха огромни като мотопеди. Трудно му беше да определи дали животното беше неестествено грамадно, или бе ненормално малък лъв. Човек никога не бива да се сприятелява с нещо, ако има възможност нещото да те изяде, докато спиш.”
51Bj6KQoKsL

„Не че Уве не мрънкаше, защото мрънкането беше едно от нещата, в които най-много го биваше.”

„Когато Уве се възмути, тя се усмихна, пое едрите му ръце в своите и ги целуна, обясни, че когато човек дава на друг човек, не само получателят е благословен. Също и онзи, който дава.”

„Всяко човешко същество трябва да знае за какво се бори. Така казваха. А тя се бореше за доброто.”

„ – Ти си най-смешното нещо, което тя е виждала. Затова винаги те рисува с много цветове.”

„А сега той не знае как да продължи, без да усеща върха на носа й между гърлото и рамото си. Това е всичко.”

„Уве стои, пъхнал ръце в джобовете. Котката до него, изглежда, иска да направи същото, но няма джобове.”

cat-and-man-touch-heads

„На мнозина им е трудно да живеят с човек, който обича да е сам. Това е в противоречие с онези, които не могат да са сами.”

„Котката седи на задната седалка и изглежда така, сякаш й се иска, ама много й се иска, да знае как се слага предпазен колан на котка.”

„Човек трудно признава, когато сгреши. Особено когато е бъркал прекалено дълго време.”

„Смъртта е нещо странно. Хората изживяват целия си живот, сякаш тя не съществува, а тя често се оказва един от най-силните мотиви за живот.”

„Най-големият страх от смъртта е, че тя ще ни подмине. Че ще ни остави сами.”

„Да обикнеш някого е като да се преместиш в къща. Първоначално се влюбваш във всичко ново, всяка сутрин се удивяваш, че нещата са твои, сякаш се страхуваш, че някой неочаквано ще се втурне вътре и ще обясни каква ужасна грешка е станала, че няма начин да живееш на това прекрасно място. С течение на годините, стените се зацапват, дървото се напуква, вече обичаш къщата не толкова заради съвършенството й, а заради недостатъците. Вече познаваш всички кътчета и ъгълчета. Знаеш как да накараш ключа да не заяжда, когато отвън е студено. Знаеш коя от дъските поддава, когато стъпиш върху нея, как да отвориш вратата на гардероба, без да скърца. Това са малките тайни, които превръщат дома ти в истински дом.”

SHvJ_lLhhzvPwOTUq5IxRAJBi_F7-1lhw7pf_mtD2IVA                                                                                                  „Човек на име Уве“ – Фредрик Бакман

http://fredrik.cafe.se
http://www.goodreads.com/author/show/6485178.Fredrik_Backman
http://www.goodreads.com/book/show/18774964-a-man-called-ove

6 мнения по „Човек на име Уве е някой, който не може да не заобичаш – Фредрик Бакман

  1. Pingback: Уве, човекът с голямо Ч | Аз чета

  2. Pingback: Уве, човекът с голямо Ч | bookcompass

  3. Pingback: Всички обичат „Човек на име Уве“ | Аз чета

  4. Pingback: ЧОВЕК НА ИМЕ УВЕ | Животът е с твърди корици

  5. Pingback: "ЧОВЕК НА ИМЕ УВЕ" НА ФРЕДРИК БАКМАН | Книжен Петър

  6. Pingback: „Човек на име Уве“ на Фредрик Бакман | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s